Eino Leino

Eino Leino kuuluu maamme merkittävimpiin kirjailijoihin ja runoilijoihin. Kajaanilaissyntyinen Leino toimi lisäksi journalistina ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Lisäksi hän on kääntänyt monia ulkomaisia klassikkoteoksia, kuten Danten Jumalaisen näytelmän.

Leinon runoilijauran ensimmäiset runot edustivat kansallista uusromantiikkaa, ja monet hänen alkuaikojen runoistaan olivatkin saaneet vaikutteitta Kalevalan kansantarustosta. Myöhemmin runoilija palasi takaisin kansallisromanttiseen tyyliinsä viimeisten vuosiensa aikana. Tätä tyylisuuntaa edustaa vuonna 1903 julkaistu Helkavirsiä-runoelma.

Leinon kuuluisimmat romaanit Työn orja, Rahan orja, Naisen orja, ja Onnen orja kirjoitettiin juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa. Romaanisarjan päähenkilö on Johannes Tamminen, varhaisen vasemmistoaatteen kannattaja, joka joutuu siirtymään kapitalismin palvelukseen. Nimiensä mukaisesti kirjasarja kuvaa päähenkilön siirtymistä yhdenlaisesta orjuudesta toiseen, rahan vapauttaessa hänet työn orjuudesta ja myöhemmin rakkauden vapauttaessa rahan orjuudesta.

Orja-kirjasarjasta ja muutamista Leinon tunnetuimmista runoista on luotu myös äänikirjat, joita voi kuunnella vaikkapa BookBeatin sovelluksesta.

Näytetään kaikki 1 tulosta